Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Γιατί τα πιάτα είναι στρογγυλά;

Είναι ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Τρώμε μέσα από αυτό, το καθαρίζουμε... κι όμως δεν έχει αναρωτηθεί κανείς από εσάς γιατί να έχει αυτό το σχήμα; Το μόνο σίγουρo, πάντως, είναι πως δεν είναι τυχαίο που είναι στρογγυλά!

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συνέβαλαν ώστε το πιάτο να έχει αυτό το σχήμα. Οι κύριοι λόγοι πιστεύω πως είναι οι εξής:
  • Στις αρχές της μαζικής παραγωγής πιάτων ήταν πιο εύκολο για τους κατασκευαστές να φτιάξουν στρογγυλά πιάτα με τα μέσα που διέθεταν. (Βέβαια στην σημερινή εποχή με την τεχνολογία που έχουμε, δεν υφίστανται αυτός ο λόγος, ωστόσο δεν υπάρχει και σημαντικός λόγος και να αλλάξει το σχήμα, αφού πλέον είναι δεδομένο)
  • Τα στρογγυλά πιάτα είναι πιο εύκολα για τα αποθηκεύσουμε, χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο στην κουζίνα μας, ούτε να μας νοιάζει αν το ένα «κάτσει» σωστά πάνω στο άλλο. Πράγμα που αν είχαμε πχ τετράγωνα πιάτα, θα έπρεπε να προσέχουμε να τα τοποθετήσουμε σωστά βάσει των πλευρών και γωνιών, ώστε να ταιριάξουν σωστά στο στοίβαγμα κατά την αποθήκευσή τους.
  • Είναι πιο εύκολα στον χειρισμό τους. Δηλαδή μπορούμε να τα κρατήσουμε πιο άνετα στο σερβίρισμα και φυσικά στο πλύσιμο στο χέρι.
 Φυσικά υπάρχουν και μερικοί άλλοι λόγοι, οι οποίοι έχουν να κάνουν περισσότερο με την ομορφιά και την αρμονία στο μάτι μας και όχι με την πρακτικότητα που ανέφερα παραπάνω. Χμμμ... Δεν το πιάσατε;
Διαβάστε τους επόμενους λόγους (που τους θεωρώ λιγότερο σημαντικούς) και θα καταλάβετε:
  •  Τα στρογγυλά πιάτα τοποθετούνται πιο εύκολα στο τραπέζι, χωρίς να μας νοιάζει αν τα τοποθετήσαμε «στραβά». Και στο κάτω-κάτω πως να τα τοποθετήσουμε «στραβά»; Αφού όπως και να τα περιστρέψουμε το ίδιο είναι, εν αντιθέσει με τα τετράγωνα που χρειάζονται «αλφάδιασμα» για να μην φαίνονται τσαπατσούλικα.
  • Τα στρογγυλά πιάτα παρατεταγμένα πάνω στο τραπέζι πιάνουν λιγότερο χώρο σε σχέση με τα τετράγωνα που έχουν πλευρές και δεν αφήνουν κενό. Έτσι το τραπέζι μοιάζει λιγότερο φορτωμένο.
  • Επίσης οπτικά, όταν βάζουμε το φαγητό μέσα σε ένα στρόγγυλο πιάτο, κεντράρεται εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε υπόψιν τις τέσσερις γωνίες που έχει ένα τετράγωνο πιάτο.
Βέβαια σήμερα, μπαίνουν στη ζωή μας και οβάλ, ορθογώνια και τετράγωνα πιάτα. Πλέον αυτά τα «ασυνήθιστα» σχήματα, ανήκουν στη λογική του μοντέρνου και χρησιμοποιούνται από ακριβά εστιατόρια για να αναδείξουν τη μερίδα ως μεγαλύτερη και γενικά να δώσουν πιο μοντέρνο στυλ στο φαγητό και στο τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου